Login Form

Mechelse koekoek

 

De echte gastronomen kunnen u bevestigen dat de Mechelse Koekoek haar plaats verdient tussen de betere vleeshoenders. Tevens behoort deze kip tot het Belgisch culinaire erfgoed.

 

Bekijk een film over de gepassioneerde kwekers van de Mechelse Koekoek en luister naar de commentaren over de smaak en kwaliteit van het vlees.

 

    

 

Wat u moet weten over dit lekkere kippenras:

-        In januari 2009 werd de Mechelse Koekoek erkend als streekproduct.

-        In 1992 werd er door Belki en de Speciaalclub voor Mechelse Koekoek met de overblijvende echte Mechelse Koekoeken een stamboom dierenbestand opgezet dewelke de genetische basis vormde voor de toekomst.

-        Typische kenmerken zijn de zwart met wit-grijsachtige kleur, de bevedering op de poten en tenen, de donsachtige bevedering en het fijne vlees.

-        Deze authentieke Mechelse Koekoek nakomelingen (daterend uit 1898) worden gecertificeerd door de Speciaalclub voor Mechelse Koekoek.

-        De Mechelse Koekoek is een scharrelkip en traag groeiend (min. 10 weken oud). De Mechelse Koekoek wordt gekweekt met een samengesteld graanvoeder, 100% plantaardig en van GGO vrije origine. In haar laatste weken krijgt de Koekoek extra boekweit en melkpoeder wat het Koekoekvlees bijzonder smaakvol maakt.

-        Het vlees is fijn van vezel, mals en sappig. Daarenboven is het zeer vetarm waardoor het zich leent tot uiteenlopende bereidingen op een hoog culinair niveau.

 

Verscheidene publicaties werden reeds rond de Mechelse Koekoek geschreven :

Delhaize magazine maart-april 2012.

Magazine Streekproduct augustus 2017 : oude rassen : Mechelse Koekoek.*** NIEUW ***